S o v e l u k s u s
   
Skip Navigation Links
Hjemmesengetøy
Putevar
Dynetrekk
Laken
Dyner og puter
Reisesengetøy
Reisesengetøy
Nattøy
Nattøy
Diverse
Priser / produkter
Putevar
Dynetrekk
Laken
Dyner og puter
Reisesengetøy
Nattøy
Tilbud
Om Astell
Om silke
Om fabrikken
Omtaler
Hjelp

Silken er god mot huden din og god for soveromsmiljøet

Silke er 100 % naturfiber med unike egenskaper.

Silke beholder alltid en fuktighet på 11 % (bomull 3-4 %, kunstfibre som polyester 0,5 % og bør ikke brukes rett mot huden). Dermed tørker ikke silken ut huden din slik andre tekstiler gjør.

Silke føles kjølig i det du legger deg. Dette er fordi silken henter varme fra kroppen din for så å holde på varmen. Silke er vevd slik at stoffet «puster» og leder bort varme som kroppen avgir. Derfor har silken den fine egenskapen og både føles svalende på sommerdager og varm om vinteren.

Silke blir også kalt «din andre hud».

I et soverom med silke sengetøy vil det ikke finnes støv fra sengetøyet fordi silken har meget lange fibre (1200m). Derimot i et soverom med bomullssengetøy kan en i solskinn se støvet virvle.

For mennesker med astma hjelper fuktigheten på åpenhet i nese og hals.

Silkens fuktighet hjelper mot eksem og psoriasis. Det er gunstig for allergikere at silken gir et mer støvfritt soveromsmiljø.


Om habotai silke
Habotai silke er stiv før den vaskes i kjemikalie ved 60 grader. Stivheten skyldes at den har mange knytninger. Disse knytingene åpnes opp i overflaten i løpet av vaskeprosessen. Man får da en veldig myk overflate. Samtidig er habotai silke meget sterk. Habotai silke ble for eksempel brukt i fallskjermer under den annen verdenskrig.

Om silke sateng
Silke sateng har en løsere struktur med mange parallelle tråder og få krysninger. Det er dette som gjør at en får den blanke sateng effekten.

Om silke sateng stripet
Her brukes det to typer av silke garn – nemlig warp og weft garn. Warp garn er tynnere, men med høy tetthet – 110 tråder per cm. Dette gir høy glans. Weft garn er tykkere, men med lavere tetthet – 48 tråder per cm. Denne er tvinnet og virker mattere. Den skinnende delen har 80 % warp garn i overflaten og 20 % warp garn på baksiden. Resten er weft garn. Den matte delen har 80 % weft garn i overflaten og 20 % weft garn på bakssiden. Resten er ward garn.

Om sengetøy av silke og bomull
Vi har sengetøy som består av 55 % silke og 45 % bomull.
Denne har en satengutførelse som veves på en spesiell måte. Ytterste lag veves slik at 4 av 5 tråder av silke kommer ytterst, mens innerste lag har 4 av 5 tråder av bomull innerst. Det gjør at det vi kommer i kontakt med i virkeligheten er 80 % silke og 20 % bomull.

Vask av silke
Silke skal behandles som huden vår. Det betyr at silken ikke skal vaskes i høyere temperatur enn 40 grader. Dette gjelder for sengetøy og også for silkedyner og silkeputer. Silke kan maskinvaskes, men bør ikke vaskes sammen med andre materialer. Bruk vaskepulver som er beregnet for silke, f.eks. Milo.

Vanskelige flekker
Flekker fra blod og kroppsvæsker kan bestå av proteiner, fett, salter, døde hudceller, korte fibre fra klær og aske.
Disse flekkene kan bare rengjøres med vann og spesielt kaldt vann. Dersom en tar med silke sengetøy til et renseri, vil kjemikaliet som brukes til rensing ikke løse opp flekker med proteiner.
Det er også viktig å unngå høy vanntemperatur, selv 40 grader som anbefales for vask av silke vil kunne føre til at proteinet blir hardt. Da blir det veldig vanskelig å fjerne proteinet.
Våre råd for fjerning av flekker er:
  1. Bruk kaldt vann og la det ligge i kaldt vann 2 til 3 timer om nødvendig.
  2. Vask flekkene for hånd og bruk kraft til de forsvinner.
  3. Om nødvendig, bruk et alkalisk/basisk vaskemiddel for å fjerne flekkene.
  4. Etter bruk av alkalisk vaskemiddel, vask det i et surt vaskemiddel for å nøytralisere det alkaliske materialet og for å hindre at silken blir ødelagt.
  5. Alternativt kan silken vaskes flere ganger slik at det alkaliske materialet forsvinner helt.